Herplanting in speeltuin Kindervreugd van Daphne’s eik

Zaterdag 15 maart om half drie is in speeltuin Kindervreugd aan de Huiderlaan in Beverwijk de herdenkingsboom van Daphne Sprengers herplant.

De boom stond, samen met andere herdenkingsbomen, in het Land van Ooit. Door sluiting van het park moesten deze bomen een andere plaats krijgen. Met de familie Sprengers is een plekje binnen de speeltuin uitgezocht. De gemeente Beverwijk heeft voor de herplanting gezorgd. Samen met familie en genodigden is de herdenkingsboom op zijn plek gezet. De familie Sprengers is lid van de speeltuin geworden tot ooit, dit is gedaan omdat ze altijd bij deze plek moeten kunnen zijn als zij dat willen.

Klik voor de foto's die door medewerkers van speeltuin Kindervreugd gemaakt zijn.

Klik voor de foto's die door medewerkers van de gemeente Beverwijk gemaakt zijn.


Column
Gepubliceerd op 23 maart 2008, Zondag ochtendblad (regio Beverwijk - Heemskerk)

Heb je ooit?

Er was eens een heel klein 'prinsesje' dat Daphne heette. Door een ernstige ziekte liet ze haar ouders en grootouders in diepe rouw achter. Bij leven was Daphne een 'Kind van Ooit' in haar lievelings sprookjespark 'Het land van Ooit', daar waar elk kind een sprookjesfiguur kon zijn.
Toen ons Beverwijkse prinsesje nooit meer naar het sprookjespark zou kunnen gaan, plantte haar familie een eik in het sprookjesbos van 'Het land van Ooit'. Zo zou ze altijd omgeven zijn door juichende en spelende kindjes.
Maar rondom sprookjesparken zweven soms boze machten. Het park ging failliet en er stonden grote sterke mannen klaar om te zorgen dat 'Het land van Ooit' nooit meer door elfjes en kabouters geregeerd zou worden.
En de boom van Daphne? De boom van ons Beverwijks prinsesje? Omgehakt… in een container gepropt…?
Een Beverwijkse 'Heer van Stand' hoorde van dit driedimensionale verdriet: eerst een kind/kleinkind verliezen, dan het sprookjespark failliet en dan de herdenkingsboom gekapt?
Het leven voor Daphnes familie leek op een vreselijk sprookje.
Er waren meer "Heren van Stand' die begrepen hoe belangrijk het is om te kunnen troosten. Burgemeesters, wethouders en andere bestuurders en cameraploegen buitelden over elkaar heen, en gaven blijk van enig begrip.
In Drunen, nabij 'Het land van Ooit' werd de boom liefdevol ingepakt en op zaterdag 15 maart bleek hoe gastvrij, hoe troostrijk Beverwijk kan zijn en hoe zorgvuldig met emoties kan worden omgesprongen.
Zo kreeg dit sprookje toch nog een bevredigend einde.
En omdat de 15de maart de geboortedagwas van ons Beverwijkse 'prinsesje' was Beverwijks burgemeester persoonlijk aanwezig toen Daphnes eik werd geplaatst in de speeltuin aan de Huiderlaan.
Er waren vergeetmijnnietjes, er was taart, bijna zo groot als het hele 'Land van Ooit', er was drinken voor iedereen en er werden honderden ballonnen richting hemelpoorten gestuurd.
Bovenin de eikenboom hangt een oranje olifantje. Zo werkt dat in Sprookjesland.

Meta Bison


Gedenkboom herplant in speeltuin Beverwijk
Gepubliceerd op 21 maart 2008, De Beverwijker

BEVERWIJK - Zaterdagmiddag is op het terrein van speeltuinvereniging Kindervreugd de gedenkboom geplant ter nagedachtenis aan Daphne Sprengers

De boom werd zes jaar geleden geleden in Noord-Brabant geplant in 'Het Land Van Ooit'. Aangezien dit park inmiddels failliet is verklaard, moest voor de boom een andere geschikte locatie worden gezocht. Daphne Sprengers overleed op 3-jarige leeftijd. Haar ouders hebben samen met de gemeente Bverwijk en speeltuinvereniging Kindervreugd de nieuwe locatie van de gedenkboom gekozen en waren zaterdagmiddag bij de plechtige herplant aanwezig.


Gepubliceerd op 17 maart 2008, Dagblad Kennemerland

Lach en traan bij goede afloop herdenkingsboom Daphne
'Ik kan weer in sprookjes geloven'
door Jan Butter

BEVERWIJK - De herdenkingsboom voor peuter Daphne Sprengers is thuis: tussen spelende, lachende en soms huilende kinderen. Precies zoals de bedoeling was van de ouders die de boom zaterdag overbrachten uit het failliete Land van Ooit naar de Beverwijkse speeltuin Kindervreugd.

Een lach en een traan tijdens de korte plechtigheid. De herplant van Daphne's eik was immers op de geboortedag van het meisje dat in 2002 overleed. ,,Vandaag zou ze negen jaar zijn geworden'', zegt de opa. Moeder Yda Sprengers: ,,Maar het rare is: bij ons blijft ze twee jaar.'' Dat was de leeftijd dat Daphne overleed: bijna drie. Het was zaterdag vooral feest. De boom die de ouders voor haar hadden geplant in het pretpark Land van Ooit is in veilige handen. Het lot van de nog sprietige eik was heel onzeker. Wie weet zou hij gerooid worden. Gelukkig was hij welkom in de speeltuin Kindervreugd aan de Huiderlaan. Die had nog een plekje over.

Ballonen

Het is half drie. Even is het stil in Kindervreugd. Daar zetten medewerkers van de groenvoorziening in Beverwijk de boom overeind in het voorbereide plantgat. Amy, Stef en Daan, zus en broers van Daphne, spitten het gat vol met aarde. Een beetje aantrappen, tot hij goed stevig staat. Klaar is Kees. Gedenkplaatje en vergeet-mij-nietjes erbij. Dan is het tijd om een hele wolk ballonnen op te laten. ,,Het is goed dat de boom in Beverwijk is. Ik heb van de deskundigen al gehoord dat hij in het Land van Ooit niet groots is gegroeid. Hier krijgt hij de ruimte'', aldus de moeder die het voor haar gezin nu tijd vindt om een paar emotionele weken met een hoop gedoe - en veel warme belangstelling - af te sluiten. ,, We gaan nu weer rustig aan doen, ons eigen gangetje.'' Onder de aanwezigen is burgemeester Han van Leeuwen en schrijfster Meta Bison. De laatste trok zich begin februari de zaak aan, luidde overal de bel en vond gehoor. Zoals bij de gemeente Beverwijk die hand en spandiensten verleende bij de operatie. ,,Ik ben blij voor de ouders. Met deze goede afloop kun je weer in sprookjes geloven.'' Bestuurslid Erwin Otte van Kindervreugd biedt de familie het lidmaatschap van de speeltuinvereniging aan. Zodat ze altijd even bij Daphne's eik kunnen komen kijken. Dat lidmaatschap is heel lang geldig. ,,Tot ooit'', zegt hij.


Daphne's eik Welkom in speeltuin
Gepubliceerd op 17 maart 2008, Dagblad Kennemerland

BEVERWIJK - Daphne's eik - de herdenkingsboom voor de in 2002 overleden Beverwijkse peuter - heeft een nieuwe plek gekregen. De boom uit het failliete Land van Ooit in het Brabantse Drunen staat nu in Beverwijk, in speeltuin Kindervreugd. Tijdens een korte plechtigheid is hij door zus Amy en broers Stef en Daan Sprengers herplant.


Daphne's boom herplant in speeltuin Kindervreugd
Gepubliceerd op 17 maart 2008, www.webregio.nl

BEVERWIJK - De eikenboom van de Beverwijkse Daphne Sprengers is zaterdagmiddag herplant in speeltuin Kindervreugd. Het meisje overleed in 2002 op 3-jarige leeftijd plotseling aan een complicatie bij waterpokken.

Haar herdenkingsboom stond jarenlang in pretpark 'Het land van Ooit' in Noord-Brabant. Dit park is echter onlangs failliet verklaard waardoor de boom daar niet meer kon blijven staan. Bij speeltuin Kindervreugd staat de boom nu tussen spelende en blije kinderen.

Daphne's zus en haar twee broertjes hebben de boom tijdens een ceremonie herplant. Burgemeester Han van Leeuwen van Beverwijk, familie en een hoop kinderen waren daarbij aanwezig.


Herdenkingsboom Daphne welkom bij speeltuin Kindervreugd
Gepubliceerd op 16 maart 2008, Dagblad Kennemerland

BEVERWIJK - Daphne's eik stond zatermorgen nog in het verlaten, want failliete Land van Ooit in het Brabantse Drunen. 's Middags had hij al een nieuw plekje gekregen in Beverwijk.

De herdenkingsboom voor de in 2002, plotseling overleden Beverwijkse peuter Daphne Sprengers was van harte welkom in de speeltuin Kindervreugd. Tijdens een korte, een beetje verdrietige maar vooral blije ceremonie werd hij door zus Amy en de boers Stef en Daan herplant. Nu staat Daphne's eik weer zoals hij gewend is: midden tussen veel blije en vrolijke kinderen.

De ouders Yda en Ron Sprengers zijn blij met de komst van de jonge eik in Beverwijk. Zij vreesden dat de boom die zij ter ere van hun op 2-jarige leeftijd overleden dochter hadden geplant in het pretpark een onzekere toekomst zou krijgen. De korte ceremonie werd bijgewoond door familie, vrienden, burgemeester Han van Leeuwen en veel kinderen. Zij lieten ballonnen op.


Boom van Daphne naar Beverwijk
Gepubliceerd op 15 maart 2008, RTV N-H

BEVERWIJK - De herdenkingsboom van Daphne Sprengers is zaterdag vanuit het Land van Ooit overgebracht naar Beverwijk. Zes jaar geleden overleed de peuter aan een complicatie bij waterpokken. Om haar te herdenken plantte de familie een boom in het Brabantse Land van Ooit. Het park is failliet en de eik krijgt nu een plek in speeltuin Kindervreugd.


Herdenkingsboom Daphne Sprengers herplant in speeltuin
Gepubliceerd op 15 maart 2008, Radio Beverwijk

BEVERWIJK - Zaterdagmiddag is de gedenkboom geplant ter nagedachtenis aan Daphne Sprengers. De boom werd zes jaar geleden in Noord-Brabant geplant in het pretpark "Het Land Van Ooit". Aangezien dit park inmiddels failliet is verklaard, moest voor de boom een andere geschikte locatie worden gezocht. Daphne Sprengers overleed op 3-jarige leeftijd. Haar ouders hebben samen met de gemeente Beverwijk en speeltuinvereniging Kindervreugd de nieuwe locatie van de gedenkboom gekozen.

 


Kindervreugd klaar voor Daphne's eik
Gepubliceerd op 14 maart 2008, De Beverwijker

Zaterdag 15 maart om half drie wordt in speeltuin Kindervreugd aan de Huiderlaan in Beverwijk de herdenkingsboom van Daphne Sprengers herplant. De boom stond, samen met andere herdenkingsbomen, in het Land van Ooit. Door sluiting van het park moesten deze bomen een andere plaats krijgen. Met de familie Sprengers is een plekje binnen de speeltuin uitgezocht. De gemeente Beverwijk zorgt voor de voorbereidingen van het plantgat zodat de boom zaterdag op zijn nieuwe plek kan worden ontvangen. Samen met familie en genodigden wordt de herdenkingsboom op zijn plek gezet. De speeltuin is daarbij gewoon geopend en de toegang die middag is gratis.


Daphne's eik in speeltuin
Gepubliceerd op 12 maart 2008, Nieuwsblad De Kennemer

BEVERWIJK - Zaterdag 15 maart om half drie wordt in speeltuin Kindervreugd aan de Huiderlaan in Beverwijk de herdenkingsboom van Daphne Sprengers herplant. De boom stond, samen met andere herdenkingsbomen, in het Land van Ooit. Door sluiting van het park moesten deze bomen een andere plaats krijgen. Met de familie Sprengers is een plekje binnen de speeltuin uitgezocht. Samen met familie en genodigden wordt de herdenkingsboom zaterdag op zijn plek gezet. De speeltuin is daarbij gewoon geopend en de toegang die middag is gratis.


Plechtige herplant van Daphneboom
Gepubliceerd op 12 maart 2008, Dagblad Kennemerland

BEVERWIJK -
Speeltuin Kindervreugd aan de Huiderlaan is vanaf zaterdagmiddag een boom rijker. Dan wordt namelijk hier de herdenkingsboom van Daphne Sprengers geplant. Het meisje Daphne uit Beverwijk is zes jaar geleden overleden. Ze was toen twee jaar oud. De familie Sprengers had ter ere van haar een eikenboom geplant in het pretpark Land van Ooit in Brabant. Maar dat is failliet en het lot van de boom is daarmee onzeker. De 'Daphneboom' wordt deze week uitgegraven en overgebracht naar Beverwijk. Het bestuur van speeltuinvereniging Kindervreugd heeft de ouders een mooi plekje aangeboden. De gemeente helpt bij een en ander. Zaterdag om half drie wordt de nog jonge eik op zijn nieuwe plek geplant. De speeltuin is tijdens deze kleine plechtigheid gewoon open en ook nog eens gratis toegankelijk.


Herdenkingsboom naar Beverwijk
Gepubliceerd op 25 februari 2008, RTV N-H

BEVERWIJK De herdenkingsboom voor peuter Daphne die in het Land van Ooit staat, krijgt een nieuwe plek in Beverwijk. De boom gaat naar speeltuin Kindervreugd aan de Huiderlaan. Zes jaar geleden overleed Daphne en haar ouders plantten een herdenkingsboom voor haar in het Barbantse pretpark Land van Ooit. Het park is nu failliet dus de boom wordt over twee weken verplaatst.

 


Boom van Daphne welkom in speeltuin Kindervreugd
Gepubliceerd op 25 februari 2008, Dagblad Kennemerland

BEVERWIJK -
De boom ter ere van het meisje Daphne Sprengers is welkom in de speeltuin Kindervreugd. Daar zal hij verder groeien tussen vrolijke kinderstemmen. De boom staat nu nog in het Land van Ooit in het Brabantse Drunen.
Het bestuur van Kindervreugd heeft de ouders Yda en Ron Sprengers een plekje voor hun Daphneboom aangeboden. De ouders zijn daar heel blij mee. De familie hoopt dat hij 15 maart kan worden geplant: de geboortedag van Daphne.
De familie Sprengers wil de boom niet laten waar hij nu staat: in Het land van Ooit. Dit pretpark is failliet. De toekomst van het bosje, gewijd aan overleden kinderen is daarmee hoogst onzeker. De boom herinnert aan Daphne die in 2002 overleed, bijna drie jaar oud.
Kinderboerderij De Baak viel af. Het is daar te nat voor hun boom. Op Duinrust, bij het graf van Daphne, is de grond wel geschikt. Dat geldt ook voor de speeltuin Kindervreugd. De familie vindt dat een plek die beter past bij de oorspronkelijk opzet, dichtbij de kinderen.


Boom Daphne komt naar Beverwijk
Gepubliceerd op 08 februari 2008, Dagblad Kennemerland

DRUNEN -
De herdenkingsboom van het overleden meisje Daphne wordt overgebracht uit het Land van Ooit uit naar Beverwijk. Dat hebben de ouders Yda en Ron Sprengers vrijdag afgesproken met de curator van het failliete pretpark. Meer ouders halen hun boom uit het herdenkingsbos in het Brabantse Drunen.
Gelukkig is de eik, die de Beverwijkse familie in 2004 plantte, in het herdenkingsbos nog jong. Hij kan nog vrij makkelijk worden verplant. De eik herinnert aan hun dochter Daphne die zes jaar geleden - zij was toen bijna drie jaar oud - ziek werd en heel snel overleed. Yda en Ron Sprengers, samen met hun kinderen Amy, Stef en Daan, zijn gisteren in Drunen ontvangen door de curator van het Land van Ooit.Het was een emotionele dag, vertelt de moeder. ,,Er waren drie cameraploegen, waaronder van het Jeugdjournaal. Iedereen was stil en erg onder de indruk.''


Boom uit herdenkingsbos
Geplubiceerd op 08 februari 2008, Jeugdjournaal

Wanneer een broertje of zusje om het leven komt vergeet je dat natuurlijk sowieso niet. Toch vinden veel mensen het fijn om een monument te maken of een boom te planten, in een herdenkingsbos bijvoorbeeld. Omdat er dan een plek blijft om naartoe te gaan om aan hem of haar te denken.


Bij attractiepark het Land van Ooit is bijvoorbeeld zo'n herdenkingsbos. 46 bomen staan daar. En elke boom is door de familie van een overleden kind geplant, om hem of haar te herdenken.

Wat nu lastig is, is dat het Land van Ooit geen geld meer heeft en moet sluiten. Het herdenkingsbos hoeft niet weg, maar er zijn mensen die de door hen geplante boom nu ergens anders neer willen zetten. Omdat het nog onduidelijk is wat er met het gebied gebeurt bijvoorbeeld en ze dat geen prettig idee vinden. Of omdat het attractiepark verdwijnt en er dan waarschijnlijk geen kinderen meer in het bos komen.

Wat vind jij van een herdenkingsbos? En moet zo'n monument voor overleden kinderen op een plek staan waar veel kinderen komen? Laat het weten door te stemmen op de stelling. Ook in het gastenboek kun je een reactie achterlaten.Geplubiceerd op 06 februari 2008, De Telegraaf

'De gemeente praat erg slordig en laconiek over deze affaire'
Herdenkingsbos op de schop
door Bart Olmer

DRUNEN - De boel is failliet, de website onbereikbaar en de inboedel wordt geveild. Het kinderkoninkrijk Land van Ooit wordt ontmanteld en is reeds verkocht. Maar één ding moet worden beschermd: het herdenkingsbosje met 47 bomen voor gestorven kinderen, met elk een herdenkingsplaquette en daaromheen een berg knuffels en kaarsjes. Dat bosje wordt de komende dagen afgezet met roodwitte linten, en beschermd door een bewaker. In afwachting van ouders die hun herdenkingsboom komen uitgraven...

Stilte heeft het 'wapengekletter' van koene ridders en gilletjes van lieve prinsesjes verdrongen in het Land van Ooit. Het themapark in het Noord-Brabantse Drunen met een oppervlakte van 34 hectare is definitief failliet. In 2006 ging het park al eens over de kop. Na een herstart bleven de bezoekersaantallen tegenvallen, waardoor de poorten nu definitief sluiten. De gemeente heeft het terrein voor €15,4 miljoen opgekocht.
De schuldeisers moeten worden betaald met de veiling die de curator voor komende vrijdag heeft uitgeschreven. Die dag kunnen, aldus de curator in een brief, tevens de eigenaren hun bomen komen uitgraven en hun knuffels en herdenkingsmateriaal verwijderen. Onder de ouders is enige paniek uitgebroken, omdat ze vrezen dat de bulldozers eroverheen rijden als ze deze week niet iets regelen voor het transport van de bomen van hun kinderen in hun geliefde kinderparadijs. Ook wordt gevreesd dat het herdenkingsterrein wordt 'ontheiligd' doordat koopjesjagers er doorheen stuiteren tijdens de veiling komende vrijdag. De alarmbel wordt geluid door Yda Sprengers uit Beverwijk en Siebren en Wijtske van der Velde uit het Friese Twijzelerheide.
Remco van der Velde verdronk in een recreatieplas in Opeinde. Remco's boom kwam pal tegenover de Ridderarena. "Precies wat hij gewild had", aldus zijn ouders. Remco hield zielsveel van ridders en zou in de zomer van 2001 voor het eerst naar het Land van Ooit gaan. Maar hij heeft het nooit gehaald. De allerlaatste boom die werd gepland, was bestemd voor de bijna driejarige Daphne Sprengers uit Beverwijk, die op 5 februari 2002 stierf aan een combinatie van waterpokken en een streptokokkeninfectie.
"Ze is in sneltreinvaart overleden: binnen achttien uur was het gebeurd" , zegt moeder Yda Sprengers. De onrust werd versterkt door een brief van de gemeente. Daarin konden de ouders lezen dat de 'gemeente de intentie heeft om het herdenkingsbos in stand te houden'. Maar veel ouders willen helemaal niet dat het herdenkingsbosje een anoniem stadsparkje wordt, waar geen knuffels en geen plaquettes mogen staan. Voor die ouders zat in de naam 'Land van Ooit' de belofte aan hun overleden kinderen om elkaar ooit weer te zien, als de dood hen niet langer scheidt. Een anoniem stadsparkje in Drunen zal nooit dat symbool kunnen zijn. Velen willen daarom de eiken herplanten, sommigen zelfs in hun achtertuin, met het bordje erbij. "De gemeente praat erg slordig en laconiek over deze affaire", zegt Yda Sprengers. " Terwijl dit voor ons erg emotioneel is. In 2001 waren we met onze dochter naar dat park, dat was onze laatste vakantie met Daphne. We hoopten dat deze eik groot en oud zou worden, maar door het faillissement en de gemeenteplannen met het failliete park is de toekomst onzeker geworden voor ons herdenkingsbos."

Rauw

De paniek wordt gesust door woordvoerder Gert-Jan van Zoggel, niet vanuit het gemeentehuis, maar vanaf zijn woonadres, tussen het carnavalvieren door. "Die brief van de notaris, waarin de ouders de gelegenheid krijgen de boom uit te graven, is rauw op het dak gevallen van de ouders. Ze denken nu misschien dat de boom en de bordjes worden verwijderd, als ze die niet vrijdag komen ophalen. Ook wij waren erdoor verrast, want die bomen hoeven van ons écht niet weg. Wij hebben daarom direct gereageerd met een brief waarin we vertelden dat we het herdenkingsbosje in stand willen houden. Maar we benadrukken: de ouders beslissen. Als zij hun boom willen uitgraven en meenemen, dan kan dat."
Maar de gemeentewoordvoerder benadrukt dat het uitgraven en vervoeren van stevige eiken geen sinecure is. "Je zal wortels moeten doorzagen, waarna de boom lange tijd moet herstellen om weer op krachten te komen. Als je dat niet professioneel aanpakt, verpietert de boom in de achtertuin. Daarom zeggen we: de bomen kunnen gewoon blijven staan. Tijdens de kijkdagen voor de veiling wordt het bosje omheind met dranghekken, zodat alle knuffels, gedichten en kaarsjes onaangeroerd blijven. En we zetten er een bewaker bij." Van Zoggel: "Maar die brief is misschien niet helemaal goed begrepen door de ouders. Daarom hebben we afgelopen vrijdag een tweede brief gestuurd waarin we benadrukken dat de ouders niets gehaast moeten beslissen. Ook ná vrijdag kunnen de ouders beslissen wat ze willen doen met hun boom en plaquette. Ze mogen er wel een half jaar of een jaar over nadenken. Alle ouders willen we geruststellen dat hun boom niet wordt geveld door shovels."

De Efteling

Moeder Yda Sprengers is er echter nog steeds niet gerust op. "We komen vrijdag de plaquette ophalen. We willen dan andere ouders ontmoeten om te horen of er ideeën zijn voor de bestemming van onze bomen. Sommige ouders hebben al geopperd dat ze allemaal opnieuw geplant moeten worden bij de Efteling. Maar misschien kan mijn Daphne-eik ook een plaatsje krijgen bij de kinderboerderij in Beverwijk."Onzeker lot voor herdenkingsboom peuter Daphne
Gepubliceerd op 04 februari 2008, Dagblad Kennemerland

BEVERWIJK -
In het Land van Ooit staat een jonge eikenboom ter ere van de overleden Beverwijkse peuter Daphne Sprengers. Maar hoe moet dat met die boom en bijbehorende plaquette nu het Brabantse themapark failliet is?
De onzekerheid knaagt aan de Beverwijkse familie. Moeder Yda Sprengers hoopt snel uitsluitsel te krijgen over het lot van de eik die zij vier jaar geleden plantten ter ere van hun dochter. Het Land van Ooit ging in november failliet. Wat gebeurt er nu met het terrein? Straks komt er een projectontwikkelaar, die er een bulldozer door het eerbetoon stuurt.
De familie voert eind deze week overleg met de gemeente Heusden en de curator van het Land van Ooit. Intussen is de Beverwijkse schrijfster Meta Bison een actie gestart. Zij oppert om de boom van Daphne naar Beverwijk te halen en te herplanten in de nieuwe kinderboederij De Baak.